Over onze Kliniek


physiotherapy curacao

Ronald J. Dunker

Ronald J. Dunker heeft aan de Twentse Academie voor Fysiotherapie gestudeerd van 1981-1985 en is fysiotherapeut sinds 1985 op Curacao. Hij heeft eerst 12 jaar bij de GGD Brievengat gewerkt. Daarnaast is hij als oprichter/partner van 1987 t/m 1996 in een groepspraktijk werkzaam geweest. Sinds 1997 is hij werkzaam in zijn Prive praktijk CURACARE Spine&Paramedical Clinic Mahaai voorheen“Fysiortherapie Praktijk MAHAAI” te mahaaiweg 9.

Vanaf 1992  is hij met de specialisatie Mechanische Diagnose en Therapie van de Wervelkolom en Extremiteiten(McKenzie Methode) gestart en is sinds 1999 de gediplomeerd MDT specialist.


Certified McKenzie Clinic:

Curacare Spine&Paramedical Clinic is “certified McKenzie Clinic”. Dit certificaat is een waarborg voor het hoogste niveau in de behandeling met de McKenzie Methode en moet jaarlijks vernieuwd worden. Curacare is de eerste “McKenzie Certified Clinic” in het Caribisch gebied en tweede in Zuid Amerika.


Oorzaak/ Diagnose:

Vaak krijgt de patiënt te horen dat de foto geen afwijkingen vertoond en dat de andere testen ook negatief zijn. De pijn en somds uitstraling in het been blijven echter onverminderd bestaan en worden soms erger. De symptomen worden behandeld zonder de oorzaak aan te pakken. Uit de de anamnese van de Mckenzie specialist blijken vaak houding en posities de klachten te beinvloeden en kunnen specifieke oefeningen en adviezen al heel veel verlichting geven.


Lage rugpijn en behandeling:

85% van de bevolking zal eens in hun leven last krijgen van rugpijn. 70% hiervan kunnen deze klachten verhelpen door zelf te behandelen.
McKenzie methode is een specialisatie waarbij aandacht besteed word aan mogelijkheden om de patiënt te leren zijn of haar klachten indien mogelijk zelf te behandelen. Dit gebeurd door intensief te ondervragen(anamnese) en te onderzoeken. Rugklachten kunnen hierdoor in specifiek behandelbare groepen onderverdeeld worden en effectief behandeld worden.


Wat zijn de symtpomen

Stijve rug m.n. na lang zitten. Stijve rug ‘smorgens. Uitstraling in het been.(pijn of tintelingen). Vaak wordt dit door voorover buigen of gebogen staan/werken verergerd. Wanneer naar de specialist: bij gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak. Progressieve verlamming en uitvalsverschijnselen. Ernstige pijnkachten. Slecht slapen, koude rillen en koorts.

Hernia operatie: de McKenzie specialist wordt in buitenlandse klinieken betrokken  bij besluitvorming en screening of bepaalde lage rugklacht patienten geopereerd moeten worden.Dit verhoogt de succes % van HNP operaties. Een screening heeft als voordeel dat patienten die niet geopereerd hoeven te worden uitgeselecteerd worden.